woensdag 2 februari 2011

Wat voor kerel ben jij?


En dan nu een blog speciaal voor mannen, vooral voor getrouwde, verloofde en verkerende mannen. Vrouwen mogen natuurlijk stiekem mee lezen, maar besef dit blog is niet op jou gericht!

Mannen, we gaan het eens over het zwakke geslacht hebben. Je weet wel die wezens die van Mars komen en waar we over het algemeen geen snars van begrijpen. En nee, ik bedoel het zwakke geslacht niet denigerend! Ga maar eens een wedstrijdje handje drukken met je vrouw, een beetje vent wint dan, toch? Een ander aspect van vrouwen waar wij als mannen aan denken in relatie tot het ‘zwakke’ is het feit dat vrouwen nogal emotionele wezens zijn. Tweeduizend jaar geleden leefde een man die een mooie vergelijking heeft bedacht wanneer het om vrouwen gaat. En hij kan het weten want in tegenstelling tot wat veel mensen denken had deze man (Petrus) een schoonmoeder. En als je een schoonmoeder hebt dan snap je het fenomeen vrouwen, toch?

In één van zijn boeken schrijft hij: leef verstandig met uw vrouwen, als met broos vaatwerk, en bewijst haar eer... Hij vergelijkt vrouwen dus als broos vaatwerk, een dure kwetsbare, breekbare vaas. Van het type die je oma op de schoorsteenmantel had staan en ze met haar leven beschermde. Dus wanneer jij als kleinzoon (met je genetisch bepaalde lompheid) deze vaas bijna om stootte, dook oma als een atleet naar de vaas om ‘m op te vangen om maar te voorkomen dat deze vaas zou breken. Want oma wist dat wanneer de vaas eenmaal gebroken was je ‘m nog wel kon lijmen, maar dat je altijd de scheuren zou blijven zien. ‘Hou die vaas heel’ zou dus het devies in onze relatie met vrouwen moeten zijn.

Marc Driscoll heeft over het omgaan met dat broze vaatwerk een flinke boom opgezet waar je rode oortjes van krijgt als man. Allereerst verdeelt hij ons mannen in acht stereotypen uit de categorie ‘Olifant door een porseleinen kast’. Vier macho’s en vier watjes. Die macho’s doen wat ze niet zouden moeten doen en die watjes doen niet wat ze juist zouden moeten doen. Één ding is zeker vrouwen worden over het algemeen niet blij van dit soort mannen.

Mag ik u voorstellen, De Macho’s:
No Sissy Stuff Sam
Sam is een kerel die het tegenovergestelde doet van wat vrouwen doen. Een moeder knuffelt, Sam dus niet. Een moeder zegt ‘ik hou van jou’, Sam krijgt het z’n strot niet uit. Z’n traanbuizen zijn inmiddels doorgeroest van het droog staan. Je herkent ‘m snel. Sam boert het hardst en ontvlamt z’n scheten met een aansteker omdat hij denkt dat dat stoer is.

Success and Status Stewart
Stewart is de steber van het stel, verliezen komt niet in zijn woordenboek voor. Zelfs wanneer hij memory met een kleuter speelt wil ‘ie nog winnen. Zijn motto is ‘status maken de man’. Hij heeft een dikke baan, een dikke auto en de nieuwste gadgets. Hij is meer bezorgd om z’n inkomen en spullen dan om z’n vrouw en kinderen.

Give’em Hell Hank
Hank heeft nogal losse handjes en is snel op z’n teentjes getrapt. Hij heeft een kort lontje en is fysiek en verbaal agressief. Hij intimideert en is beangstigend.

I’m the Boss Bob
Bob is nogal dominant, hij deelt graag de lakens uit en mensen drillen is zijn hobby. Sociale vaardigheden komt niet in zijn woordenboek voor en hij wil alles controleren. Er is één ding waar hij niet tegen kan: mensen die qua autoriteit boven hem staan. Hierdoor houdt hij het zelden lang uit bij een baas, de voetbalclub of de kerk.

Herken je jezelf niet in één van deze macho’s? Wat dacht je van de Watjes:

Little Boy Larry
Larry is nogal kinderachtig. Hij blijft het liefst zo lang mogelijk bij z’n moeder wonen zodat ‘ie gepamperd kan worden. En als ‘ie op zichzelf gaat wonen blijft z’n moeder voor ‘m koken en wast ze z’n kleertjes. Hij is een aardige vent en zoekt een zorgzame vrouw met een huis en een goeie baan die hem wil bemoederen. Wanneer hij ’s nachts een eng geluid hoort duikt hij onder de dekens en zegt hij dat z’n vrouw maar moet gaan kijken. Kortom hij is één ding vergeten: om op te groeien!

Sturdy Oak Owen
Owen is het type man dat na een dag hard werken op de bank neerploft, benen op tafel gooit en z’n handen uitsteekt zodat z’n vrouw de afstandsbediening en een bord eten aan kan geven. Lichamelijk is hij aanwezig, maar emotioneel is hij altijd afwezig. Z’n hobby is z’n leven en hij is vaak in de garage of achter de pc te vinden. Hij denkt een goede vader te zijn omdat hij toch brood op de plank brengt.


Hyper-Spiritual Henry
Henry is altijd in de kerk te vinden. Hij is een kei in het vergeestelijken van alles in zijn leven. Hij draagt christelijke shirts en heeft z’n auto volggeplakt met bumperstickers en vissen. In z’n communicatie gebruikt hij alleen zijn mond en nooit z’n oren. Z’n kinderen durven geen vrienden mee naar huis te nemen omdat ze zich nog al schamen voor de bekeringsdrang van hun pa.

Good Time Gary
Gary heeft het altijd naar z’n zin. Hij is aardig voor iedereen en hij denkt dat het leven één groot feest is. Iedereen lacht om hem, maar niemand neemt hem serieus. Hij heeft geen rooie rotcent en het lukt hem niet om z’n baan te houden, omdat hij door al het feesten vaak te laat komt of zich ziek meldt.Wanneer Gary een relatie krijgt gaat z’n vriendin zich al snel aan hem irriteren omdat hij grappig doet en nooit zichzelf is.

De karikaturen die Mark hier benoemd zijn eerlijk gezegd niet echt het toppunt van mannelijkheid. De essentie van echte mannelijkheid is volgens hem het nemen van verantwoordelijkheid. Reclames willen je doen geloven dat je al die producten nodig hebt om een man te zijn, maar het gaat niet om wat je consumeert maar om wat je produceerd.


Mark heeft gelukkig ook nog een aantal tips voor ons mannen hoe we op een gezonde manier met vrouwen om kunnen gaan. Heb je een uurtje over? Kijk dan die preek eens, als je nog durft… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten